Skip to main content

Közeledik a felvételi jelentkezési határidő. Vár a legsportosabb egyetem!

[wpcdt-countdown id=”771″]

Szolgáltatásaink

Sportortopédia szakrendelés

Ortopéd szakorvos mozgásszervi megbetegedések kivizsgálásával, ellátásával foglalkozik. Egy teljeskörű anamnézis felvétel után, amely tartalmazza az aktuális panaszokat, korábbi problémákat, egy részletes vizsgálat követi.  A pontos diagnózis felállításához egyéb kiegészítő képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat például röntgen, MRI, ultrahang, laborvizsgálat javasolhat. Az ortopédiai, mozgásszervi problémák kezelésére számos eltérő megoldás lehet, például gyógyszeres terápia, injekciós kezelés, gyógyászati segédeszközök ajánlása, műtéti kezelés, valamint gyógytorna-fizioterápia.

Mikor érdemes ortopéd orvost felkeresni?

 • Ízületi fájdalmak
 • Ízületi gyulladások
 • Ínproblémák
 • Gerinc problémák
 • Izomfájdalom
 • Csonttörések
 • Szalagszakadások

Sportkardiológiai szakrendelés

A kardiológia a szív és érrendszer megbetegedéseivel foglalkozik. Rendszeres kardiológiai vizsgálat segít a szívbetegségek korai felismerésébe, a rizikófaktorok meghatározásában, ez különösen fontos a sportolók életében.

Egy kardiológia vizsgálaton a részletes kórelőzmények, panaszok felvétele után a vizsgálathoz tartozik EKG vizsgálat, szívultrahang, és vérnyomásmérés.  Amennyiben szükséges kiegészítő vizsgálatokat is alkalmazhatunk például terheléses EKG, 24-órás Holter-EKG, 24 órás ABPM, arteriografia.

Mikor érdemes kardiológushoz menni?

 • Egyenes ági rokon fiatalkori szívbetegsége
 • Időszakosan jelentkező mellkasi fájdalom, mellkasi diszkomfort
 • Jelentős túlsúly, dohányzás, stresszes, mozgásszegény életmód
 • Emelkedett koleszterin szint
 • Rendszertelen szívverés érzése
 • Emelkedett nyugalmi vérnyomás
 • Élsportolóknál a rendszeres kardiológiai vizsgálat kifejezetten fontos a hirtelen szívhalál megelőzése miatt

Gyógytorna-fizioterápia

Fizioterápia segítségével hatékonyan kezelhetők a mozgásszervi problémák, sérülések. A legteljesebb eredmény érdekében különböző terápiás megoldásokat, koncepciókat alkalmazunk, ebbe tartozik a mozgásterápia- gyógytorna, valamint manuálterápia, elektroterápia. Kezelések során egy komplex fizioterápiás állapotfelmérés után személyre szabott terápiás programot alakítunk ki. A kezelésekre előzetes bejelentkezés szükséges, érdemes kényelmes, az érintett területet szabadon hagyó váltóruhát hozni.

Alkalmazott technikák, módszerek:

McKenzie módszer

A McKenzie módszer, másnéven Mechanikai Diagnózis és Terápia világszerte az egyik legelterjedtebb, bizonyítékokkal alátámasztott konzervatív eljárás a gerinc- és végtagproblémákkal rendelkező páciensek számára. Ezt a speciális vizsgálati- és kezelési rendszert egy új-zélandi gyógytornász, Robin McKenzie dolgozta ki. A terapeuta a panaszok, a fájdalom helye, típusa, a mozgásterjedelem, illetve a speciális mozgásokra adott visszajelzés alapján térképezi fel a tünetek hátterében álló okot és a helyes terápiát.

Schroth terápia

A Schroth terápia egy komplex, személyre szabott háromdimenziós terápiás eljárás, amely a gerincferdülés (scoliosis),  a Scheuermann betegség és a tartáshibák egyik leghatékonyabb, nemzetközileg is elismert kezelési módszere.  A módszert egy német gyógytornász, Katharina Schroth fejlesztette ki. Célja a gerinc aktív nyújtásával, annak kiegyenesítése, háromdimenziós légzéssel a törzs megfelelő helyzetbe való visszaforgatása és az így korrigált testhelyzet megtartása izomerősítéssel.

Maitland manuálterápiás koncepció

A Maitland-féle manuálterápia a gerinc és a végtagok ízületeinek, izmainak, idegeinek vizsgálatára és kezelésére alkalmazott, nemzetközileg elismert, tudományos bizonyítékokon alapuló módszer. A koncepció Geoffrey D. Maitland, ausztrál gyógytornász nevéhez fűződik. Lényege, hogy a terapeuta folyamatosan vizsgálja és elemzi a fájdalmas mozdulatokat, majd különböző kezelési technikákat alkalmaz arra a struktúrára, amely a fájdalom forrásának bizonyul.

Mulligan manuálterápiás koncepció

A Mulligan-féle manuálterápiával a fájdalmas, illetve a beszűkült mozgástartományú ízületeket tudjuk kezelni. A módszer egy új-zélandi gyógytornászról, Brian Mulliganról kapta a nevét. Lényege, hogy a gyógytornász egy passzív ízületi mobilizációt fenntartva aktív mozgást végeztet a pácienssel, ezáltal létrejön egy neuro-fiziológiai válaszreakció, melynek hatására azonnali és hosszantartó eredmény érhető el.

Komplex sportrehabilitáció

A sportbalesetek következtében kialakuló sérülések rehabilitációját nevezzük sportrehabilitációnak, amelynek célja, hogy a sportoló a megfelelő edzettségi állapotát elérve, minél hamarabb vissza tudjon térni az aktív sportba. Sportsérülésről beszélünk minden olyan elváltozás esetében, amely sportolás során következik be és orvosi és/vagy gyógytornász ellátást igényel.  A sportsérülések lehetnek akutan kialakuló vagy túlterhelésből fakadó sérülések. Akut sérülések közé tartoznak a zúzódások, rándulások, szakadások, ficamok, törések. A folyamatos túlterhelések során különböző gyulladások (izom, ín, csonthártya, nyáktömlő), valamint fáradásos törések, porcfelszín, porcgyűrű károsodások, ízületi kopások alakulhatnak ki. A sportrehabilitáció lényege, hogy a sérült szövetek minél hamarabb visszanyerjék fiziológiás működésüket, illetve a megfelelő izomerősítő gyakorlatokkal, stabilizáció, egyensúly- és koordináció fejlesztéssel, valamint funkcionális gyakorlatok megtanításával csökkenteni tudjuk az újrasérülések kockázatát.

Dietetika

 A nagy múltú Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen nyitotta meg kapuit 2017 októberében a Sport-táplálkozástudományi Központ. Szlogenjéhez a „Dönts okosan! Mi segítünk!”-höz hűen segíti a sportolót a képességeinek kihasználásában, az edzésmunka lehető legjobb hasznosulásában, egyszóval az eredményességben.

Táplálkozási tanácsadást nyújtunk a sportág, a felkészülési időszak, az egyéni szempontok és célkitűzések, és az egészségmegőrzés figyelembevételével. Segítünk a megfelelő, biztonságos, doppinganyagot nem tartalmazó étrend-kiegészítő kiválasztásában. Laboratóriumunk a legkorszerűbb eszközökkel képes a Nemzetközi Doppingellenes szervezet (WADA) tiltólistáján szereplő szerek kimutatására.

Szolgáltatásunk a legmagasabb szintű tudományos bizonyítékokon nyugvó protokollokon alapul, az analitikai mérésektől a személyre szabott tanácsadáson át egészen a sportági sikereket segítő étrendek kidolgozásáig.

Ha kihoznád magadból a maximumot, de nem tudod hogyan, fordulj hozzánk bizalommal! Dönts okosan! – Mi segítünk!

Bővebb információk megtalálhatók https://sporttaplalkozas.tf.hu oldalon.

Mi a küldetésünk?

 • A WADA által tiltott anyagok analitikai meghatározása étrend-kiegészítőkben
 • Egyéni étrendtervezés sportág és felkészülési időszak szerint
 • Tanácsadás étrend-kiegészítő célzott alkalmazására
 • Az étrend-kiegészítők teljesítménynövelő hatásának bizonyíték-alapú vizsgálata
 • Innovatív oktatási módszerek alkalmazása sportolók és sportszakemberek számára

Miért fontos ez?

 • A táplálkozás döntő tényező a sportteljesítményben
 • Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik az egészséges táplálkozást, azonban bizonyos esetekben hasznosak
 • Sok ilyen termék tartalmazhat azonban anabolikus szteroidokat, stimulánsokat vagy egyéb, a sportban tiltott vegyületeket
 • A sportolók így „vétlen” doppingolás áldozatai lehetnek

Miért minket válassz?

 • Átfogó információt nyújtó hozzáértő elemző és tanácsadó csapat
 • Új generációs analitikai műszerek (GC-MS/MS, HPLC-MS/MS) doppinganyagok gyors, megbízható meghatározása nagyon alacsony kimutatási határértékkel
 • Analitikai Laboratóriumunk akkreditált, és folyamatosan bővíti a vizsgálati palettáját, követve a mindenkor érvényes WADA tiltólistát.
 • NÖVELD TELJESÍTMÉNYED KOCKÁZAT NÉLKÜL!

Biomechanikai, terhelésélettani vizsgálatok

Dynaknee

1 lábas guggolás végzése közben felismerhetők az alsó végtagi instabilitások, sérülésre hajlamosító rizikófaktorok. Segítségével megmérhetjük az 1 lábas guggolás mélységét, illetve pontos számot kaphatunk a térd oldalirányú mozgásairól, stabilitásáról.

Optojump

Adó és vevősávból álló optikai mérőrendszer, lehetővé teszi a repülési és az érintkezési idők mérését, valamint további fontos paraméterek meghatározhatók  segítségével egy sorozat ugrás során, 1/1000 másodperces pontosággal.

Talpnyomás mérés

Meghatározhatjuk statikus állás közben a talpon a nyomás eloszlást, a főbb terhelési pontokat, a két talp közötti különbséget.

Különös jelentősége alsó végtagi instabilitásoknál, illetve talpi problémáknál van.

Gerincegér

Objektív információt nyerhetünk segítségével a gerinc görbületeiről, tartásunkról, a gerinc mobilitásáról.

DEXA vizsgálat

További oldalak

Szakemberek

Időpontfoglalás

Kapcsolat